De onafhankelijkheidsstrijd 1947-1949

Na aankomst in Yogyakarta begin januari 1947 reist Dolly door naar haar schoonouder in Solo. De zussen Kobus slaan tijdelijk hun bivak op in Kaliurang en besluiten dan naar Oost-Java af te reizen, naar Jember om het Rode Kruis te helpen. Miny en Annie houden het snel voor gezien, moeder en Betsy blijven. Betsy is net bevallen van een zoontje en Djoemiran heeft een goede baan als onderhoudsmonteur in het nabijgelegen sanatorium van Kalisat. Miny en Annie vertrekken naar Malang, waar ze tot hun verassing Dolly weer ontmoeten, die ook net in de stad is komen wonen omdat Tarjo er een baan heeft gekregen als hoofd van de topografische dienst van het Indonesische leger. De drie vrouwen maken plannen om samen een atelier op te zetten.

Onderwerpen in deze oproep zijn:

Malang

Solo

In Malang wapperen overal fier de rood-witte vlaggen; de stad is hét Republikeinse bolwerk in Oost-Java. De meeste Nederlanders zijn vertrokken als Dolly en Tarjo in een villa in de Panggungstraat in de lommerrijke Bergenwijk gaan wonen. Tarjo werkt in de nabijgelegen kazerne als hoofd van de topografische dienst van het Republikeinse leger. Annie en Miny willen na een kort verblijf in Jember ook in Malang aan de slag.  Maar dan breekt de oorlog uit. Op 21 juli vallen de Nederlandse troepen het Republikeinse gebied in Oost-Java binnen, de eerste ‘politionele actie’ is een feit.  Ook Tarjo krijgt bevel daarheen te gaan. Maar Dolly blijft met de twee zusjes Kobus in Malang, omdat zij en Miny beiden zwanger zijn. Een week later staan de Nederlandse militairen bij hen voor de deur, de stad is ingenomen en zij wonen ineens in bezet gebied. De drie vrouwen moeten zichzelf zien te redden. Ze krijgen hulp van republikeinsgezinde vrienden en kennissen, zoals dokter Wahab en zijn Nederlandse vrouw, en van een Indische familie waar ze melk afnemen om uit te venten.

vragen

  • Was u rond dezelfde tijd in Malang? Wat was uw indruk van de stad en de sfeer in de stad en onder de bevolking?
  • Heeft u Dolly, Annie en of Miny ooit ontmoet in Malang? Woonden er nog meer Nederlandse vrouwen? Wat herinnert u zich van hen?
  • Weet u bij welke Indische familie de vrouwen de melk gingen halen om te verkopen? Kunt u de familie beschrijven?
  • Kent u  mevrouw Mardjana uit Malang, die later naar Nederland verhuisde? Na haar aankomst in Nederland eind 1947 bezocht ze Dolly’s familie om enkele brieven te overhandigen. Zij zou later bij de Bijenkorf in Den Haag hebben gewerkt. Wat kunt u over haar vertellen?
  • Heeft u nog foto’s van Malang uit die periode of andere documenten?

In maart 1948 steekt Dolly met haar twee kinderen de grens over naar Solo, zodat ze eindelijk Tarjo weer kan zien. Na een kort verblijf bij de schoonfamilie, verhuist het gezin naar een huis bij de renbaan. Negen maanden later begint Nederland op 19 december het tweede offensief en valt ook Solo binnen. Tarjo duikt onder in de kraton, Dolly blijft in het huis wonen, waar regelmatig Nederlandse soldaten een praatje komen maken en haar eten toestoppen, dat zij weer doorsluist naar de republikeinse troepen.

vragen

  • Heeft u Dolly en haar twee kinderen ooit ontmoet in Solo? In welke hoedanigheid en wat herinnert u zich daarvan?
  • Dolly ontving in Solo via Nederlandse militairen geld van haar familie? Weet u daar meer van? Wat kunt u daarover vertellen?
  • Heeft u nog foto’s of andere documenten van Solo uit die periode?