Book Launch Jakarta

On  10 November, Indonesians Heroes Day the Indonesian edition of my Dutch language book ‘Enkele reis Indonesie” will be officially launched in Jakarta, in Plasa Senayan at the Kinokuniya bookshop, by Gramedia Publishers.

aankondiging-booklaunch15037195_1261635770524680_313127217129819396_n

Earlier this week I attended several presentations and lectures in Jakarta and Semarang. Focussing on the ‘small’ family history of four Dutch women and their Indonesian husbands, their personal stories are being placed in a broader context of the history of Indonesia, it independence struggle against the Dutch coloniser and the growing pains of a young nation.

In Jakarta and Semarang we had some lively discussions with students and history lovers on the unknown history of Indonesia, and the way it is presented in the book, based on oral history research combined with archive research, but written in an easy accessible style. While Dutch readers already had a change to read the book, now most of the family members and Indonesian friends of the four Dutch women can finally read their own family history. The first responses are hearth warming, although it is not always easy for some children to read about the hardship their mothers went through. But still, they are happy they finally learn more about the untold family history.

Indonesische editie / Edisi bahasa Indonesia

TANAH AIR BARU INDONESIA

TANAH AIR BARU INDONESIA

 

Tanah air baru, Indonesia”, de Indonesische editie van Enkele reis Indonesië bij uitgeverij Gramedia in Jakarta ligt vanaf 5 november 2016 bij de boekhandels in Indonesië. Het boek heeft een nieuwe omslag gekregen, met een tekening van Peter van Dongen.

 

TANAH AIR BARU INDONESIA

TANAH AIR BARU INDONESIA

 

‘Tanah air baru, Indonesia” adalah judul edisi Indonesia dari Enkele Reis Indonesië, yang akan diluncurkan pada 5 November 2016 oleh penerbit Gramedia. Edisi indonesia mendapat cover yang baru, dengan gambar dari Peter van Dongen.

1965: het verhaal van Miny

‘No words can explain the magnitude of physical and mental suffering experienced by people in the aftermath of 1965, suffering that continues till today,’ zegt Todung Mulya Lubis, een Indonesische mensenrechtenadvocaat en hoofdaanklager van het Internationale Volkstribunaal 1965 dat 10-13 november 2015 werd gehouden in Den Haag.

Luisterend naar de getuigenissen van slachtoffers en familieleden tijdens het 1965 tribunaal, bekroop me soms het gevoel dat ik de stem hoorde van Miny, haar man Nanang, of een van hun kinderen. Ik herkende hun pijn, hun wanhoop en hun moed in de verhalen van de getuigen. In mijn boek ‘Enkele reis Indonesië’ probeer ik hun pijn te verwoorden, recht te doen aan de omvangrijke gevolgen van die opstand, die het leven van de familie in een klap overhoop haalde. Hieronder volgt de stille getuigenis van Miny;  een selectie van tekstfragmenten uit het boek.  Miny met zoon Toto in betjah op weg naar gevangenis in Malang

Miny dept het zweet van haar gezicht en trekt haar haarband recht. Haar verdriet stopt ze weg, want dat maakt je kwetsbaar, breekbaar. Ze heeft haar les de afgelopen twee jaar wel geleerd, wachtend in de rij voor de gevangenis om haar man met een beetje geluk tien minuten te mogen zien. Bewakers laten de bezoekers gewoon in de brandende zon staan om vervolgens met hun handen de meegebrachte etenswaren te inspecteren, en dan expres een ei te laten vallen of een zak suiker kapot te scheuren. Soms wordt Miny weer weggestuurd, krijgt ze haar man wekenlang niet te zien omdat hij ‘uitgeleend’ is voor ondervraging. Het is een doorzichtig spelletje treiteren om te kleineren en te intimideren en degene die zichtbaar boos is, die gaat huilen of smeken, heeft verloren en wordt zo dubbel gestraft.

Het land is verdeeld geraakt door de politieke gebeurtenissen in 1965; je bent vriend of vijand, lotgenoot of handlanger. Oude vriendschappen raken bekneld in het keurslijf van de Nieuwe Orde van Soeharto. Voor Miny is het de wereld op zijn kop: de helden van de revolutie van weleer zijn nu landverraders, gerespecteerde intellectuelen en bestuurders zijn gedegradeerd tot straatventers en betjahrijders. Ze weet hoe het voelt: zelf is ze ook van de bovenste laag naar beneden gedonderd. Het was een flinke klap, vooral de eerste maanden tijdens haar zoektocht naar Nanang. Ze voelde het als een vernedering wanneer in de overheidskantoren voormalige collega’s en strijdmakkers van haar man snel hun blik afwendden en hun assistent lieten melden dat ze het te druk hadden om haar te ontvangen. Het doet haar nog steeds pijn.

Het ergste vindt Miny dat ze de regie kwijt is over haar eigen bestaan. Ze is een regelaar die zelf graag alles onder controle heeft. Nu moet ze zich voegen naar de grillen van het Soeharto-regime en individuele militairen en ambtenaren. Dat gevoel van afhankelijkheid in combinatie met de onzekerheid drijft haar soms tot wanhoop. Ze moet maar afwachten wanneer haar man zal worden vrijgelaten. Toen Nanang werd opgepakt, wist ze eigenlijk al dat het lang zou gaan duren. Maar ze kon niet voorzien hoezeer haar leven op zijn kop gezet zou worden. Binnen een jaar moest ze vanwege de krappe financiën het huis verkopen, hun eerste eigen huis, een groot en stevig huis met zo veel herinneringen. En nu, een jaar later, heeft ze afscheid moeten nemen van twee van haar kinderen. Ze mist Koes en Heni al op het moment dat ze het vliegtuig in stappen. Ze troost zich met de gedachte dat het in het belang is van de kinderen. Dit keer had ze tenminste zelf de regie in handen: de autoriteiten wisten van niks, zelfs voor haar kinderen was het een onaangename verrassing, ze waren compleet overdonderd. [] Maar Koes en Heni beginnen nu aan hun toekomst. Ze verdienen een nieuwe kans, vindt Miny. Ze heeft haar plan zorgvuldig uitgewerkt en voorbereid. In Nederland hebben ze meer mogelijkheden. Ze zijn nog jong en flexibel. Miny was zelf ook twintig, net als Koes, toen ze naar Indonesië vertrok. Ondanks alle problemen heeft ze haar draai gevonden in haar nieuwe vaderland, samen met haar zussen. Nu is het aan Koes en Heni om in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen.

 

 

Recensies Enkele reis Indonesië

Een selectie uit kranten, tijdschriften en websites

‘Hilde Janssen heeft een geweldig boek geschreven. Enkele reis Indonesië vertelt het spannende verhaal van ingewikkelde families die een bestaan proberen op te bouwen onder wankele politieke omstandigheden. Een ingenieuze vertelling, persoonlijk en aangrijpend. Je gaat van die vrouwen houden – van hun moed en taaiheid – én je kruipt onder de huid van een land dat zich zelf opnieuw probeert uit te vinden. Janssen maakt de jonge geschiedenis van Indonesië tastbaar en levend. Een geschiedenis die ook ons in Nederland aangaat!’ Adriaan van Dis
‘Dat niet elke Nederlander [in Indonesië] zich liet leiden door behoudzucht en vermeende meerderwaardigheid blijkt uit het door journaliste Hilde Janssen opgeschreven verhaal van drie Amsterdamse zussen die samen met een vriendin naar Indonesië emigreerden.’ Jaap Goedegebuure, Het Financieel Dagblad

‘Janssen maakt geschiedenis zichtbaar en die komt op griezelige wijze dichterbij. Kester Freriks, East! Down Under

recensie EAST 1recensie EAST 2

 

‘Indrukwekkend […]. Het verhaal laat heel duidelijk zien hoe diep families en vrienden verdeeld worden door politieke strijd, maar ook hoe vriendschap en familie die onenigheid kunnen overwinnen.’ Weekly Update Human Rights in Indonesia

‘Gevoelig.’ Margriet

‘Warmbloedig, empathisch en historisch knap gedaan.’ Leeskost.nl

‘Het is een persoonlijk en aangrijpend verslag geworden van moedige vrouwen, waarvoor ik tijdens het lezen een diepe bewondering heb gekregen.’ Banger Sisters

Enkele reis Indonesië in beeld bij Andere Tijden

Andere Tijden ERI en KF De onverwerkte oorlog in Indonesië stond centraal in Andere Tijden, in de uitzending van 27 okt. Daarbij kwam ook het boek Enkele reis Indonesië in beeld, als een van de recente publicaties waarin ook de oorlogsmisdrijven van Nederlandse militairen worden getoond. Het onderwerp was lange tijd taboe, maar krijgt de laatste jaren geleidelijk meer aandacht, concludeert presentator Hans Goedkoop van Andere Tijden. Dat is vooral te danken aan journalisten, aldus historica Stef Scagliola. ‘De journalisten zijn de aanjagers, ze vormen de infanterie van de geschiedenis zoals Jan Blokker het zo mooi omschrijft. Het zijn de journalisten die het taboe op de agenda zetten.’  Andere Tijden boekenlijst

 

Degene die de uitzending van Andere Tijden nog (een keer) wil zien, kan die bekijken op de website van Andere Tijden, waar ook meer informatie te vinden is over die onverwerkte dekolonisatieoorlog.

Interview Session Laksmi Pamuntjak & Hilde Janssen, 5 Oct in The Hague

On Monday 5 October at 20.30 in the Public Library at Spui in The Hague

LIVING IN INDONESIA DURING THE 1965-1966 MASS KILLINGS

A taboo in Indonesia: the mass murderes during the change of political power between Sukarno and Suharto. In her novel The Question of Red (Amba), Indonesian author Laksmi Pamuntjuk describes the events from the perspective of ordinary people in the form of a tragic love story. Journalist and anthropologist Hilde Janssen wrote about the same turbulent time in her book Enkele reis Indonesië (Single Journey Indonesia) as one of her main characters, the Dutch Miny is confronted with the arrest of her husband, a former high official, who is being imprisoned for years without trial. Both authors will be conversing under thethe direction of historian Remco Raben.

WritersUnlimited 5 okt web

Tweede druk Enkele reis Indonesië

2015-06-27 boeklaunch Hilde Janssen 010

De tweede druk van Enkele reis Indonesië, dit keer is de omslag voorzien van een citaat van Adriaan van Dis op de voorkant, en een lovende reactie op de achterflap!

Precies op de dag dat vijftig jaar geleden de vermeende coup plaatsvond die uitmondde in een  massamoord, kreeg ik de tweede druk van mijn boek Enkele Reis Indonesië binnen. Een symbolisch eerbetoon aan Miny, een van de hoofdpersonen uit mijn boek, een van de vele slachtoffers van de heksenjacht op communisten en hun sympathisanten. Miny’s man, die nota bene ten tijde van de vermeende coup op dienstreis in Japan was, zat jarenlang in de gevangenis zonder enige vorm van proces, terwijl zijn gezin werd gestigmatiseerd en gediscrimineerd.

Tweede druk ERI omslag en binnenwerk webOmslag 2e druk Enkele reis Indonesië omslag 02

Murjani Kusumobroto: ‘Geen enkele reis Indonesië, maar een retourtje Nederland’

Murjani Kusumobroto (1954, jakarta) thuis in Wageningen, juli 2015

Murjani Kusumobroto (1954, Jakarta)
thuis in Wageningen, juli 2015

Nel van de Peppel en Rachmat Koesoemobroto waren net twee maanden getrouwd toen ze op 6 december 1946 aan boord van Weltevreden stapten, die hen naar Indonesië zou brengen. Na al die uren wachten in een koude loods, was de 24-jarige Nel blij dat ze eindelijk aan boord mocht en in haar hut op bed kon gaan liggen. Ze deelde de hut met Trudy en haar drie kinderen, die getrouwd was met een neef van haar man. Rachmat had een van de weinige hutten kunnen reserveren, omdat hij als leider van het Indonesische reisgezelschap was aangesteld, én omdat Nel zwanger was.

‘Ze verheugden zich echt op hun leven in Indonesië waar hun eerste kind zou worden geboren,’ vertelt dochter Murjani. Via haar neef Winka, die als kleuter  ook de bootreis meemaakte, heeft ze gehoor gegeven aan mijn oproep om het levensverhaal van haar ouders te delen. Thuis in haar woonkamer in Wageningen, toont ze de portretten van haar ouders die aan de muur hangen, samen met andere herinneringen aan haar geboorteland Indonesië. Zelf heeft ze er maar acht jaar gewoond. ‘Helaas werd het een retourtje Nederland voor mijn moeder en voor mij dus een enkele reis Nederland.’

Wageningen

Nel van de Peppel

Nel van de Peppel

Nel en Rachmat leerden elkaar in het begin van de oorlog kennen. De eerste ontmoeting was in een danszaal in Wageningen. Nel woonde toen nog bij haar ouders in het nabijgelegen Bennekom, Rachmat was vanuit Leiden naar Wageningen verhuisd om ter plekke als afdelingshoofd van de Perhimpoenan Indonesia (PI) het verzetswerk van Indonesische studenten te organiseren tegen de Duitse bezetter. Rachmat was destijds verloofd met een andere Nel, namelijk Nel van de Berg. Samen met haar en andere verzetsmensen bracht hij Joodse kinderen van het ene naar het andere onderduikadres. Soms nam hij het oudste zoontje van Trudy mee om geen argwaan te wekken. Uiteindelijk ging het toch mis en werd Nel van de Berg met een aantal kinderen opgepakt. Ze werd later gefusilleerd in Scheveningen. Ook Nel van de Peppel was actief in het verzet, net als haar vader, en zo onderhield ze contact met Rachmat. Terwijl vader Van de Peppel in Bennekom met zijn groep persoonsbewijzen en voedselbonnen vervalste, pendelde Nel als koerierster op de fiets of met de trein heen en weer tussen Bennekom en Amsterdam waar ze een laborantenopleiding volgde. Onderweg was Nel altijd op haar hoede; ze verkleedde zich tussendoor door haar dubbelzijdige jas en tas binnenstebuiten te keren en fietste een blokje om als ze onraad rook. Thuis bij haar ouders waande ze zich veilig en juist daar werd ze samen met haar vader gearresteerd. Beiden werden meteen overgebracht naar Scheveningen, naar de beruchte Oranjehotel gevangenis. Ze overleefden de martelingen en werden uiteindelijk tegelijkertijd vrijgelaten. Hun verzetswerk eindigde toen Nederland het bevrijdingsfeest kon vieren. Maar voor Rachmat en de Perhimpoenan Indonesia ging de strijd door; nu de oorlog tegen het fascisme gewonnen was, richtten zij zich weer op hun strijd tegen het kolonialisme en voor de Indonesische onafhankelijkheid.

Rachmat Koesoemobroto

Rachmat Koesoemobrotonan

Repatriëring en gevangenschap.

Rachmat en Nel hadden sinds de bevrijding vaak over hun toekomstige leven in Indonesië gesproken. Rachmat wilde terug naar zijn vaderland, liefst zo snel mogelijk. Ook de PI drong aan op een snelle repatriëring van Indonesische landgenoten door de Nederlandse overheid. Maar Nederland kampte met een tekort aan schepen en had andere prioriteiten. Na maanden van uitstel en politieke getouwtrek, wist de PI lobby de patstelling te doorbreken. Toen de reisdatum eindelijk was vastgesteld, togen Rachmat en Nel naar het stadhuis om te trouwen. En nu zaten ze met meer dan driehonderd Indonesiërs op de Weltevreden op weg naar Indonesië, naar de onafhankelijke Republiek. Nel wist dat het leven in het nieuwe vaderland niet makkelijk zou zijn, omdat Nederland haar kolonie niet kwijt wilde, maar dat ze midden in een onafhankelijkheidsoorlog terecht zou komen, had ze niet verwacht. Eenmaal in Yogyakarta, sloot Rachmat zich aan bij de Republikeinse strijdkrachten. Als luitenant-kolonel van de luchtmacht was hij ook actief voor de inlichtingendienst. Dat wisten de Nederlanders ook. Toen de oorlog in volle gang was, werd hij door de Nederlanders opgepakt. Hij probeerde nog te ontkennen dat hij Rachmat Koesoemobroto was, totdat een voormalige Nederlandse verzetsman hem joviaal begroette. ‘Hé Rachmat, wat doe jij hier?’ Door die opmerking verdween Rachmat een jaar de gevangenis in. Intussen zat Nel thuis met twee baby’s, een tweeling. Een van de baby’s overleed kort na de arrestatie. Nel verbeet zich. Strijdbaar als altijd, probeerde ze de Nederlandse militairen via een radio-oproep te overtuigen de Indonesische onafhankelijkheid te steunen en hun wapens neer te leggen.

Jakarta

Na de soevereiniteitsoverdracht eind 1949 konden Rachmat en Nel aan de slag met hun eigen toekomst. Ze verhuisden naar de hoofdstad Jakarta waar Rachmat een handelsonderneming startte. Al snel reisde hij de halve wereld over, naar Egypte en het Midden-Oosten om stoffen, beelden en andere waren in te slaan. Nel maakte van haar hobby haar werk; ze opende een juwelierszaak in het prestigieuze Hotel des Indes waar ze zelf ontworpen sieraden van edelstenen verkocht. President Soekarno was een van haar vaste klanten. ‘We waren welgesteld en mijn ouders hadden veel vrienden,’ herinnert Murjani zich, die in 1954, zeven jaar na de tweeling, werd geboren. Moeder Nel was al een paar keer naar Nederland op vakantie geweest. Aan terugkeren naar Nederland dacht niemand. Totdat Soekarno in 1964 aan Rachmat vroeg om als handelsattachee in de net weer geopende ambassade in Den Haag te gaan werken. Dat aanbod konden ze niet afwijzen, en dus vertrokken ze met vijf kinderen naar Nederland. Nel en de kinderen gingen tijdelijk in Bennekom bij haar ouders inwonen totdat ze een dienstwoning in Den Haag zouden krijgen. Zodra dat geregeld was wilde Nel weer gaan studeren, liefst in Engeland. Voor het huishouden en de kinderen hoefde ze niet thuis te blijven, daar zou het huispersoneel wel voor zorgen.

1965

De vermeende communistische staatsgreep op 30 september 1965 in Jakarta haalde een streep door Nels mooie plannen. Rachmat die in de tussentijd voor werkoverleg naar Indonesië was terug gevlogen, dreigde opgepakt te worden en besloot onder te duiken. Het leger maakte fervent jacht op leden van de communistische partij en hun aanhangers; iedereen met linkse sympathieën was bij voorbaat verdacht. In 1967 werd Rachmat alsnog opgepakt en belandde hij uiteindelijk op het gevangeniseiland Buru. Nel wist jarenlang niet waar haar man gevangen zat. Tot 1970, toen hun jongste dochter Murini bij een verkeersongeluk omkwam. Ze was net 14 jaar. Met veel moeite wist Nel met hulp van Amnesty International en het Rode Kruis de verblijfplaats van Rachmat te achterhalen om hem te laten weten dat Murini was overleden. Jaren later, in 1978, verscheen Rachmat ineens in beeld tijdens een tv uitzending van Brandpunt over Buru. Het duurde nog tot 1981 tot het gezin, na zestien jaar weer was herenigd. Voor even. Nel en Rachmat waren uit elkaar gegroeid, ze hadden te lang in een totaal andere wereld geleefd. Dat was snel duidelijk, ook voor de kinderen. De scheiding werd in goed overleg geregeld en Rachmat keerde terug naar Indonesië.

Overlevers

‘Mijn ouders zijn echte bikkels, ze zijn zo sterk. Ze hebben altijd met opgeheven hoofd alle ellende doorstaan,’ zegt Murjani. ‘Ik ben reuze trots op ze allebei.’ Ze is blij dat ze voor haar vader een verzetspensioen in Nederland heeft kunnen aanvragen, zodat hij verzekerd was van een inkomen in Indonesië en dat ze elkaar over en weer konden bezoeken. Haar vader overleed in 1996 op 84-jarige leeftijd. Moeder Nel werd 90 en is pas twee jaar geleden gestorven. Ook zij kon, mede dankzij haar verzetspensioen, van haar oude dag genieten. ‘Dat had ze wel verdiend, net als mijn vader,’ vindt Murjani. De laatste jaren, toen moeder Nel wegens gezondheidsproblemen bij haar in huis woonde, vertelde ze steeds meer over die oorlogsjaren in Nederland en Indonesië. Over de goede tijden en de slechte tijden. ‘Ze hebben zoveel meegemaakt. Ze zijn allebei vechters en overlevers.’

Winayaka Djoijoadiningrat: ‘We waren bijna verzopen’

Winayaka was nog een kleuter toen hij met zijn moeder Trudy Vervoort, zijn broer en zusje eind 1946 aan boord van de Weltevreden naar Indonesië vertrok. Van de bootreis kan hij zich weinig herinneren, behalve dan die verschrikkelijke storm in de Golf van Biskaje. Die storm staat in zijn geheugen gegrift, net zoals bij de andere passagiers, zoals Dolly, Miny, Annie en Betsy, de hoofdpersonen uit ‘Enkele reis Indonesië’. ‘We waren bijna verzopen,’ vertelt Winayaka in zijn woonkamer in Utrecht. ‘De koffers schoven van links naar rechts door de hut, iedereen was ziek en moest overgeven, overal lag braaksel.’

Winayaka, verkleed als Canadese soldaat, Leiden 1945

Winayaka, verkleed als Canadese soldaat, Leiden 1945

Winayaka, thuis in Utrecht, 2015

Winayaka, thuis in Utrecht, 2015

Moeder en kinderen hadden nog geluk; ze beschikten als een van de weinigen over een hut. Ze deelden de hut met tante Nel, die zwanger was van haar eerste kind. Nel’s man, Rachmat Koesoemobroto, was als transportleider verantwoordelijk voor de groep van driehonderd Indonesiërs aan boord. Winayaka’s vader, Abdulmadjid Djoijoadhiningrat, was niet aan boord. Hij zat al ruim een jaar in Indonesië.

Als veelbelovende Indonesische jurist was Abdulmadjid door de Nederlandse regering in september 1945 als ambtenaar naar de archipel gestuurd om het overheidsapparaat te versterken. Pas na aankomst hoorde hij dat Soekarno en zijn oude leermeester Hatta op 17 augustus de onafhankelijkheid hadden uitgeroepen. Abdulmadjid was een uitgesproken Indonesisch nationalist en activist, die al vanaf begin jaren twintig streefde naar onafhankelijkheid. Als vooraanstaand lid van de Perhimpoenan Indonesia (PI), de Indonesische Vereniging hoorde hij tot de nationalistische voorhoede in Nederland en was hij in 1927 zelfs een keer opgepakt ‘wegens opruiing tegen de staat’. Vanwege de fascistische dreiging besloot de PI het onafhankelijkheidsstreven tijdelijk terzijde uit te stellen om samen met Nederland de democratie te beschermen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Abdulmadjid met de PI actief in het verzet. Eenmaal in Batavia/Djakarta kon hij zich weer wijden aan de Indonesische zaak en besloot hij zich aan de zijde van de republikeinen te scharen. Op het moment dat zijn gezin op 1 januari 1947 in de haven van Tanjung Priok aan wal ging, was Abdulmadjid al lid van de Republikeinse regering, als staatsecretaris van Sociale Zaken.

Onafhankelijkheidsstrijd

In de haven stond al een stoomtrein te wachten die de groep Indonesiërs naar de Republikeinse hoofdstad Yogyakarta zou brengen, dwars door Java. Voor moeder Trudy en de kinderen was het de eerste kennismaking met hun nieuwe vaderland. Winayaka vond het prachtig; overdag zag hij eindeloze rijstvelden, ravijnen en vulkanen en ‘s nachts dwarrelden de nagloeiende stukjes stookhout als vuurvliegjes door de lucht. Ook in hun nieuwe woonplaats Yogyakarta viel van alles te ontdekken. Maar wat Winayaka vooral is bijgebleven, zijn de schietpartijen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd, waarbij zijn broer huilend onder tafel zat. Op een dag werden zelfs in hun straat een paar Indonesische vrijheidsstrijders doodgeschoten. De Nederlandse soldaten lieten de lijken ter plekke als waarschuwing achter. Yogyakarta was toen net ingenomen door de Nederlanders. Vlak erna vertrok de familie in konvooi richting Semarang.

Semarang werd de thuisbasis voor de familie. Na de soevereiniteitsoverdracht in december 1949 opende vader zijn eigen Advocaat & Procureurskantoor. Eind jaren vijftig stopte hij tijdelijk om als burgemeester te werken, waarna hij in 1960 weer zijn loopbaan als jurist voortzette. Winayaka, inmiddels twintig, verliet een jaar later het ouderlijk huis om net als zijn broer in Bandung aan het ITB een ingenieursopleiding te volgen. Tijdens zijn studie gaf hij ook Engelse les, om zo zijn steentje bij te dragen aan de opbouw van de jonge natie. Hij sloot zich ook aan bij de links onderwijzersvakbond PGRI-Non Vaksentral.

1965

Winayaka’s jeugdig activisme bracht hem na de vermeende coup in 1965 in de problemen. Het leger verdacht Winayaka van medeplichtigheid aan de coup en pakte hem op, evenals zijn broer. Toen Winayaka enkele maanden later werd vrijgelaten, besloot hij onder te duiken. Zijn broer zat nog vast en zijn vader, die tijdens de coup in China op bezoek was, kon niet meer terug omwille van zijn eigen veiligheid. Winayaka ging in het afgelegen Djatiluhur aan het werk bij de bouw van een huizenproject voor bewakers van de watersluizen. Na een paar jaar verhuisde hij naar Jakarta waar hij ook nog een tijdje in de bouw werkte, totdat hij genoeg geld gespaard had om naar het buitenland te vluchten.

In september 1969 vertrok Winayaka naar Duitsland, een land waar hij zich zonder visum kon vestigen én als student kon werken. Hij belandde in München, waar hij met hulp van een Indonesische student een baan vond als “Hilfsarbeiter” in de bouw. Na het werk ging hij nog als bordenwasser aan de slag in een lokaal Indonesisch restaurant. Tussendoor werden alle Architectuur afdelingen van Universiteiten aangeschreven. Na twee jaar kon hij terecht op de universiteit van Stuttgart. Daar ontmoette hij zijn latere vrouw Juliani, een Indonesische, die daar ook studeerde en werkte.

Retourtje Nederland

Toen Winayaka eenmaal veilig in Duitsland zat, zijn broer was vrijgelaten en haar jongste kind de middelbare school had afgerond, kon moeder Trudy haar koffers pakken. Ontgoocheld keerde ze in 1972 met haar tienerdochter terug naar Nederland, waar ze een tijdje bij vrienden in Amsterdam woonde. Haar dochter kon terecht in het Binnengasthuis om intern een opleiding verpleegkunde volgen. Moeder verhuisde naar haar geboortestad Den Haag en later naar Voorburg, waar ze eindelijk werd herenigd met haar man, die al die tijd als banneling in China had gewoond. Hij stierf in 1977. Na zijn dood verhuisde Winayaka’s vrouw Juliani naar Nederland, Winayaka zelf volgde een jaar later nadat hij werk had gevonden. In 1980 verhuisden ze van Voorburg naar Utrecht, waar ze nog steeds wonen, evenals hun twee zonen en kleindochter. De broer van Winayaka is met zijn gezin altijd in Indonesië gebleven. Hij overleed in 2005, twee jaar na de dood van moeder Trudy.

Boekpresentatie Enkele reis Indonesië bij Van Stockum-2

Voor degenen die er niet bij konden zijn: een foto impressie van de boekpresentatie bij Van Stockum in Den Haag, zaterdag 27 juni jl. Veel belangstellenden met een Indonesië connectie, hetzij afkomst, familie, werk, vakantie of vrienden.

2015 juni presentatie boek hilde 030 2015 juni presentatie boek hilde 031 2015 juni presentatie boek hilde 073

Na de presentatie: boeken signeren, allereerst het boek voor Heni, de dochter van Miny, die het eerste exemplaar in ontvangst heeft gneomen, mede namens Miny, Annie en Betsy Kobus, en Dolly Zegerius, de hoofdpersonen in mijn boek. Er zijn wel meer familieleden, vrienden en bekenden van de vier vrouwen naar de presentatie gekomen, oa ook een nichtje en achternicht van Dolly en een aangetrouwde nicht. Ook de halfzus van de zussen Kobus was erbij.